Spomenik Velika Hoca

Negovan Mavrić: “Ko ne poštuje tuđu vjeru ne poštuje ni svoju”

Ime: 09.03.2019 negovan Mavric O rusenju krsta na spomeniku u Velikoj Hoci; Opis: "09.03.2019_negovan Mavric_O rusenju krsta na spomeniku u Velikoj Hoci". Tip: audio/mpeg

Negovan Mavrić: “Ko ne poštuje tuđu vjeru ne poštuje ni svoju. Ovo ničem dobrom ne vodi. Ne mogu Albanci srušiti onoliko koliko mi možemo da obnavljamo“

 

Na spomen-obilježju Srbima u Velikoj Hoči, koji su mučki ubijeni tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, nepoznati počinioci su polomili i odnijeli krst i oborili jarbol sa zastavom Srbije.

SpomenikOskrnavljena je uspomena na 84- voro ubijenih Srba čije porodice i dalje žive u ovoj enklavi.

Na ploči je i ime Mlađana Mavrića koji je kidnapovan i ubijen u oktobru 1999. godine naočigled bivših komšija Albanaca u centru Orahovca, dvadesetak metara od punkta Kfora. Negovan Mavrić, njegov brat i predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih sa teritorije opštine Orahovac kaže da su živo sjećanje na te događaje i strah ponovo zavladali ovim mestom.

O stradanju Srba koje je počelo 1998. godine, skrnavljenju spomenika ubijenim Srbima u Velikoj Hoči i životu preostalih Srba u Velikoj Hoči za naš Radio govorio je Negovan Mavrić, predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih sa teritorije opštine Orahovac.