Karlsrue

Обиљежено 50 година Епархије Њемачке: Владика Григорије осветио храм у Карлсруеу

Име: 03. 06. 2019 SLAVA EPARHIJE DIZELDORFSKE; Опис: Обиљежено 50 година Епархије Њемачке Тип: audio/mpeg

Епархија диселдорфска и њемачка свечано је прославила 50 година постојања, а тим поводом у Карлсруеу је освештан храм Преподобне мајке Параскеве.

Чин освећења предводио је епископ диселдорфско-њемачки Григорије уз саслужење епископа рашко-призренског и косовско-метохијскиг Теодосија, епископа захумско-херцеговачког Димитрија и епископа умировљеног захумско-херцеговачког Атанасија.

Након чина освећења литургијом је началствовао епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.

На литургији је присуствовао велики број вјерника и званица међу којима предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић, представници дипломатско-конзуларне мреже Србије и БиХ у Њемачкој, градоначелник Карлсруеа, те представници других хришћанских цркава.

Владика Григорије у бесједи након литургије нагласио је да је слава симбол српског јединства и да јој требамо остати вјерни.

Разговарао сам недавно са једним мудрим човјеком од 90 година, који је прошао цијели свијет, на тему како да српски народ буде јединствен. Од тог старца чуо сам да је од Светог Саве до данас једино што је успјело да буде симбол јединства српска слава…..Зато морамо да останемо вјерни својој слави и Светом Сави и нашем Светом Николају“, поручио је владика Григорије.

Након литургије приређена је и трпеза љубави, те културно-умјетнички програм.