Promocija Knjige Vladike Grigorija U Niksicu

Predstavljena knjiga „Preko praga“ Episkopa zahumsko-hercegovačkog G. Grigorija

Knjiga „Preko praga“ Njegovog Preosveštenstva Episkopa zahumsko-hercegovačkog G. Grigorija predstavljena je, u nedjelju 24. decembra 2017, u Nikšiću.

Promocija, koju su organizovali Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić, izazvala je veliku pažnju publike, koja je do poslednjeg mjesta ispunila salu Crkveno-narodnog doma.

Promocija Knjige Vladike Grigorija U Niksicu 2

Knjiga „Preko praga“ neprestano izaziva veoma intenzivnu pažnju čitalačke publike širom srpskih zemalja. Nedavno je ova zbirka priča od strane stručne javnosti nagrađena prestižnom nagradom „Kočićevo pero“, a samom autoru pripala je i nagrada „Kočićeva knjiga“, koju Zadužbina Petra Kočića dodjeljuje za cjelokupno književno stvaralaštvo.

Govoreći na promociji u Nikšiću, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, kazao je da je riječ o interesantnom štivu, koje plijeni lijepim temama, jezikom, rečenicom. Ono što je, po riječima Vladike Joanikija, naročito zanimljivo jeste činjenica da se Preosvećeni Episkop Grigorije, koji se, prije svega, zanima teološkim temama, izučava teologiju Svetih Otaca, udubljuje u duhovne, dogmatske, asketske, teološke teme, „latio pera“ da piše.

Promocija Knjige Vladike Grigorija U Niksicu 3

Mr Gordana Krcunović je navela da nas ova „pripovjedačka brojanica od perli lijepih, pronicljivih, prosvjetljujućih, ali uznemirujućih autobiografskih priča primorava da prekoračimo prag ovještalog iskustva života. Svaka priča, smatra ona, dovodi nas, na svoj način, do nekog praga i njegovog prekoračenja koje omogućava uvid u tajnu ljudskog života.

„Naslovna riječ „prag“ metonimija je i metafora, ali i bogoslovsko-filozofski pojam koji upućuje na granična iskustva svijesti, saznanja, opažanja, osjećanja, tuge, bola, patnje, jezika, mišljenja, percepcije, osjeta, svijeta, prostora, vremena… Prag podrazumijeva događaj prelaženja, prekoračivanja, iskoračivanja, izlaženja i istupanja iz jedne u drugu dimenziju iskustva ili – kako bi se reklo u filosofiji – prelaženje iz naivnog i nereflektovanog u fenomenološki stav prema „samim stvarima“ ljudskog života“, ukazala je Krcunović, dodajući da u egzistencijalnom smislu ove priče jesu djelo jevanđelskog egzistencijalizma.

Najava Predavanja Vladike GrigorijaU promociji je učestvovao i dr Radisav Marojević, koji je rekao da nas Vladika Grigorije ovom knjigom uvodi u svijet u kojem obitavaju ljudi visokih moralnih načela, čvrstih karaktera, tjeskobom nezasitnih života. Taj svijet, smatra Marojević, ne krasi mnoštvo ljudi, već mnoštvo junaka, koji su tražili mir Božiji, dišući nadom punom radosti, ljubavlju ispunjenom smislom.

Na kraju promocije obratio i sam autor Vladika zahumsko-hercegovački G. Grigorije. On je kazao da je bio prisutan na nekoliko promocija „ove male knjižice“ i da se ni na jednoj nije ježio, a večeras, u Nikšiću jeste.

Veče je upotpunio hor Svete mati Angeline, a Vladici Grigoriju, učesnicima promocije u brojnoj publici zahvalio je sveštenik Ostoja Knežević, starješina nikšićke Saborne crkve.