Press Niksic

U Nikšiću održana konferencija za novinare povodom obilježavanja 160-godišnjice Bitke na Grohovcu

Ime: 27.04. 2018. BITKA NA GRAHIVCU SENKA; Opis: U Nikšiću održana konferencija za novinare povodom obilježavanja 160-godišnjice Bitke na Grohovcu Tip: audio/mpeg

U Nikšiću je, u srijedu 25. aprila 2018, održana konferencija za novinare, koju su, povodom obilježavanja 160-godišnjice Bitke na Grohovcu, organizovali Eparhija budimljansko-nikšićka i Zavičajno udruženje „Stara Hercegovina“.

Predstavnicima medija, najprije, se obratio Ratko Krivokapić, predsjednik Crkvene opštine Nikšić, koji je kazao da je bitka na Grahovcu odraz mudrosti, sloge, ljubavi, a, iznad svega, pomoći Božje i praznika Vaznesenja, jer se bitka odigrala na praznik Spasovdan 1858.

Prilika je da se, povodom obilježavanja 160 godina od bitke na Grahovcu, svi saberemo na tom svetom mjestu na kojem je knjaz Nikola 1864, u spomen i zahvalnost crnogorskim i hercegovačkim junacima, podigao crkvu na Grahovcu, posvećenu Spasovdanu, rekao je sveštenik Petar Krgović, paroh grahovski.

Poziv narodu Crne Gore, kao i bratske Hercegovine, koji je, takođe, učestvovao u bici na Grahovcu, uputio je Zoran Milović, predsjednik Odbora za obilježavanje, sa željom da budu jedno i zajedno, kao što su, u svoje vrijeme, bili vitezovi sa Grahovca.

Sveta Arhijerejska Liturgija sa pomenom učesnicima bitke na Grahovcu, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, 17. maja 2018, počeće u 9 časova. Organizatori najavljuju prigodan kulturno-duhovni program.

Razgovor sa Zoranom Milovićem, predsjednikom Odbora za obilježavanje 160 godina od Bitke na Grahovcu, vodila Senka Čolović Šumić.

Crkva Na Grahovcu
Crkva na Grahovcu